Masnokošci i ljeto :D

Ljeto nam je pred vratima a ono uz laganiju odjeću sa sobom nosi i laganije kozmetičke preparate.

Ovo “laganiji” kod nas masnokožaca i nije toliko lagano jer navala silnog viška sebuma na licu mora biti pod kontrolom, a sve je lakše nego to i postići :(.

Moram priznati da se ova preduga zima znatno odrazila na moju kožu lica. Naime, moja koža se zaista mijenja, odnosno mijenja ponašanje, čas mješovita, čas masna, čas dehidrirana …, uglavnom, dubinska dehidracija je bila nevjerojatna za mene ove zime. Koža je izvana bila mješovita ali obrazi su uvijek iznimno zatezali a iznutra se baš osjetio taj nedostatak hidratacije. Čim su temperature dosegle onih mizernih 20 stupnjeva moja zategnuta koža se preko noći preokrenula na masnu ali elastičnu kožu i moram priznati da mi je ta varijanta puno draža od zategnute (bez obzira na masnoću izvana) :D.

Uglavnom, moja kozmetika se sada u potpunosti mijenja … kako u segmentu dekorative tako i u segmentu preparative. Doduše, preparativu mijenjam postepeno da ne bude “nismo znali” dok dekorativu mijenjam automatizmom kako se promjenilo i ponašanje kože.

Ono što moram napomenuti odmah u startu jest bitno pravilo … naime, ne može jedan proizvod nositi teret matiranja, to je jedan čitav lanac proizvoda koji ne funkcioniraju jedan bez drugoga … to je zaista doslovno tako i nemojte očekivati ako koristite samo npr matirajući puder u prahu ili matirajuću kremu da je to dovoljno … NE … od početka do kraja morate biti dosljedni matirajućim proizvodima da bi mat efekat na vašem licu bio postojan kojih 5-6 sati te samo eventualni površinski popravak bio dovoljan da budete mirni sljedeća 4 sata ;D.

Moram svakako napomenuti da ova moja konstatacija vrijedi isključivo za nas masnokošce jer čak i oni sa mješovitom kožom mogu biti mirniji od nas a da ne govorim o osoba sa suhom kožom … stoga, na žalost, ovaj post vama pojedincima i neće biti od koristi ali velike su patnje nas masnokožaca i meni je objava ovakvog posta od silnog značenja ;D.

Uglavnom, da krenem polako sa postom da ne dobijete roman na kraju ;D.

Preparativu mijenjam postepeno već od travnja.

Uglavnom, ono što promjenim u travnju jest da za sunčane dane uvedem matirajuću kremu po mogućnosti za zaštitnim faktorom te se prebacim na serume namjenjene sužavanju pora. Kao što rekoh, travanj i nije toliko drastičan.

Već od svibnja uvodim svakodnevno u jutarnju rutinu matirajuću kremu uz obavezni serum koji se brine za moje pore. Uvečer se krenem umivati sa gelom namjenjenim problematičnoj koži te prema potrebi nanosim kremu za problematičnu kožu dok u ostalim danima koristim hidratantnu gel kremu. Svakako tu dolazi na red i losion/tonik za problematičnu kožu i ujutro i navečer.

Lipanj, srpanj i kolovoz … svaki dan ide sljedeća rutina …
… jutro …
-umivanje sa gelom za problematičnu kožu
-losion/tonik za problematičnu kožu
-serum namjenjen sužavanju pora
-matirajuća krema sa zaštitnim faktorom
*ne moram ni spominjati da okoloočnu kremicu stavljam uvijek bez obzira na godišnje doba ujutro i na večer 😀
… na večer …
-skidanje šminke micelaronom/losionom/mlijekom (svejedno)
-umivanje gelom za problematičnu kožu
-piling otprilike svaki drugi dan uz napomenu da kombiniram grublji jednom tjedno a ostale dane nešto laganiji
-maska također svaku drugu večer prema potrebi lica (hidratantna, za problematičnu kožu, za čisšćenje i sl)
-losion za problematičnu kožu
-neki hidratantniji serum
-hidratanatna gel krema
-tretiranje eventualnog prištića sa nekim stickom

*bitna NAPOMENA – ukoliko u bilo kojem trenutku osjetim da mi koži nedostaje hidratacije uvedem na par dana hidratantniju kremu uvečer a preko dana hidratantnu gel kremu ili jednostavno par dana koristim hidratantne proizvode bez obzira što umirem u višku sebuma tokom dana

Proizvodi koe najčešće koristim i preporučam za masnokošce bi bili …

*umivalica: La Roche Posay Effaclar i Apivita zelena umivalica za masnu kožu te svakako Elizabeth Arden Intervine 3u1
*losion/tonik: La Roche Posay Effaclar, Cliniqua losion iz koraka br 2, Himalaya losion za masnu kožu
*serum: Estee Lauder Pore Minimizer
*matirajuća krema: Murad Oil Control Mattifier
*gel krema: Cliniqua Moisture Surge
*krema za problematičnu kožu: Vichy Normaderm linija – noćna krema
*piling: Lush Dark Angel, Caudalie Dubinski piling i obavezno jednom mjesečno jedan dobar piling za eksfolijaciju kao npr onaj od Kiehl’s-a
*maska: Lush Mask of Magnaminty i Himalaya Neem maska
*gel za ciljano uklanjanje prištića: Kiehl’s Blue Herbal Stop Treatment

Dakle, ovo bi bili proizvodi koji su na mojoj koži provjereno djelovali učinkovito u više navrata pa ukoliko želite detaljan opis javite mi se u komentarima.

Smatram da je bitno očistiti temeljito kožu jer ne treba joj puno po ljetnim vrućinama da se dogode neki upalni procesi. Meni učestalo počnu reagirati miteseri pa se upale i onda dolazimo do onog bolnog potkožnog prištića … muke, prave muke … po meni je alkohol jedino najtemeljitije sredstvo bez obzira na njegovu agresivnost no ukoliko imate zaista iznimno osjetljivu kožu mislim da vam od gore navedenog 70% ne bi preporučila ili bih vam preporučila testiranje prije kupovine ;D.

Da se ne držim samo preparative vezane uz njegu lica osvrnut ću se malo i na njegu tijela.

Kod mene ljeti svi proizvodi koji sadrže miris kokosa imaju prolaz 😀 … ulja, šamponi, tuširalice, mazalice …. mmmmmm kokos.

Kako baš u svakom proizvodu ne može biti kokosa osvrnut ću se na par sjajnih i bez njega ;).

Tuširalice mi najčešće vuku citrusne mirise (Yves Rocher – Gel za tuširanje od naranče), piling radim svaki drugi dan (Soap&Glory … koji god da izaberete ne možete fulati te Eveline pilinzu također sjajni), mazalica mora biti uljna a ulje koje obožavam je Nuxe sa sjajnim česticama te ono od kokosa sa dodatkom vanilije i mandarine iz kućne radinosti, ako ne koristim ulje onda je tu u igri neka bogatija mazalica poput The Body Shop maslaca za tijelo, piling stopala radim svakodnevno sa pilingom kojim pilingiram i tijelo a nakon pilinga ide najbolja krema ikada od biobaze 3u1.

Sredstava za samotamljenje su mi najdraža od St Tropeza te Clarinsova.

Mazalice na plaži … hm, dok god su sa visokom zaštitom te mirišu na kokos a ni malo bronzera u njima nije na odmet :D.

Kosa mi u ljetnom periodu i nije toliko problematična a u periodu dok sam na moru obavezna mi je kompletna linija L’Oreal Proffesionnel (šampon+maska+sprej).

Make up :D:D:D … volim ljetni make up … obožavam zapravo :D.

Sa promjenom make up rutine startam od travnja sa prvom zrakom sunca te nastavljam u istom tonu do rujna :D.

Ono što uvodim su matirajući fiksatori, matirajuće baze, oil free tekuće podloge što laganije teksture sa zaštitnim faktorom, matirajući puderi u kamenu/prahu te transparentni puderi, vodootporna sjenila i olovke te žarke i neon nijanse 😀 a da ni ne počinjem o shimmeru, glitteru ili kako ga već zovete :D!!!!

Nakon seruma te matirajuće kreme ostavim kožu na miru kojih 20-30min, taman dok doručkujem i pročitam novine ili mail-ove.

Prije svega našpricam 2-3 puta lice za matirajućim fiksatorom a moj izbor bi bio Urban Decay De Slick.

Nanosim primer nakon što se posušio fiksator. Najbolja dva primer-a ikada su od Estee Lauder Matte Perfecting primer te kralj svih primera Givenchy Mister Mat, kako niti jedan od navedena dva nije dostupan u Hr treća bi opcija bila Sisley Pore Minimzer koji matira a jako je sličan teksturom Mister Mat-u.

Pustim primer kojih 5min da stoji na licu. Potom nanosim podlogu. Najbolja ljetna podloga što se tiće BB krema (a i općenito kao podloga za ljeto nama masnokošcima) je Estee Lauder BB krema. Ukoliko baš želite puder moj bi izbor bio Givenchy Matissime. Zaista vodootporan puder bi bio Shiseido Sun Protection i u tekućoj varijanti i u kompaktnoj varijanti.

Klasika korektora koje i uvijek koristim.

Ponovo 2-3 stiska matirajućeg fiksatora.

Kada se fiksator posuši nanosim puder u prahu, to u tom trenutku bude ili Ben Nye ili Dior (oba matirajuća) … opet jedno 2 špricanja fiksatorom.

Nastavljam sa šminkanjem ostatka lica koristeći obavezno vodootpornu bazu za kapke, vodootpornu olovku za oči, maskare vodootporne ne koristim … obavezan bronzer i iluminator, rumenilo … ruž/sjajilo .

Moram napomenuti da sve što šlajšti i još ako je u neutralnim tonovima … ide na moje lice ;D

Nakon toga prođem sa transparentnim puderom (bilo u kamenu ili u prahu – mac, MAFE, UD, Ben Nye) te fiksiram sa fiksatorom ali ne matirajućim već trenutno koristim za finiš Mehron fiksator i zaista sam zadovoljna njime.

Uglavnom, sigurna sam 5 sati od viška sebuma odnosno prosijavanja pa da stojim čitavo vrijeme na +40 😀 … kada izbije sjaj, pojavi se tek decentno na području nosa i vrlo malo na ostatku t zone. Upijem višak sa papirićima (najbolji oni od Shiseida), pošpricam matirajućim fiksatorom, nanesem transparentnog pudera te opet malo matirajućeg ili klasičnog fiksatora i opet sam mirna 4-5 sati i opet ispočetka.

Zvući komplicirano ali nije, da traži dodatnog vremena istina je … da li je vrijedno truda – itekako ;D a masnokošci znaju i zašto.

Na plaži nikada nisam našminkana … dobro, u večernjoj šetnji plažom jesam :D, tokom dana nikada dok se sunčam jer ne vidim niti potrebu niti svrhu za tim :/, na kraju krajeva smatram da bez obzira što je nešto vodootporno da ne može biti niti prepostojano, niti ugodno a niti zdravo držati na suncu pri prženju na previsokom temperaturama. Labelo mi je maksimum na plaži ;)!

Koliko je ova moja cjelokupna rutina ispravna ili zdrava – ne znam, ali, ono što znam jest da na meni funkcionira a dok je tako ja ju ne planiram mijenjati.

Ukoliko imate neku sugestiju ili savjet te preporuku proizvoda, svakako osatvite u komentarima jer ja ću vam svakako biti zahvalna ali i ostali čitatelji ;D!

Razmišljala sam da pofotkam ponovo svoju kolekciju kozmetike (dekorativa, preparativa) jer se dosta proizvoda izmjenjalo a neke sam otkrila 😀 … da li ste za ili nema potrebe … ako vas zanima, što je prioritet – dekorativa ili preparativa ???

lp